Los Angeles
117 Via Pascual
Palos Verdes Estates, CA 90274
t 310.373.7001
f 310.373.7007

Residential

Commercial

Upcoming


Cooper Residence

Santa Monica, CA
Square footage 3,700 s.f.

The Cooper House is a 3,700 square-foot single family home located on a quiet street near the Pacific Ocean. The program called for creating a home that was clean and linear. With four bedrooms, four bathrooms, and an abundant number of common spaces, the Coopers can transition from day to night, work to play, eating to sleeping easily and comfortably in their intimate but flexible home. The home also showcases the simplicity in structural and material honesty as well as implementing environmentally-conscious design strategies for a sustainable and more livable home.

Ross Residence

Ross Residence
Malibu, CA
Addition/Remodel: 6,800 s.f.
Date completed: under construction

Located in the hills of Malibu, this site has commanding ocean and canyon views. The addition includes a gym, playroom, arts and crafts deck, office and observatory. The remodel includes rebuilding the entire Master Wing, Living Room, Foyer, and Dining Room.

Cozen Architecture was asked to create a cutting edge custom residence using as much of the existing contemporary house as possible. Cozen Architecture’s main concept began as a desire to integrate interior and exterior spaces. Breaking through the existing closed Entryway, a new glass Foyer gives the only perspective to the site as a whole. A carpet of stained concrete begins at the entry and flows through the Foyer spilling out to the exterior dining courtyard.

At the existing Living Room a large fireplace, nook, and sitting area blocked the ocean view. Cozen Architecture replaced this barrier with glass and extended the room. Warmth and interest is added through the use of new materials such as Ebony, cherry, polished stained concrete, syndecrete and stainless steel.

The new Master Bedroom becomes an organic volume with its undulating cedar tongue and groove ceiling and floating teak bed wall. Another large fireplace and inglenook blocked the canyon views. This was replaced with a smaller, intimate fireplace and glass, opening up the view. The Master Bath uses six colors of glass tile, copper, teak and limestone. The custom glass and teak pullmans are floating furniture pieces within the open plan. The frameless glass shower enclosure and glass window beyond obscure the sense of any barrier to the outside. A boulder is placed in the shower, used as a seat, bringing the garden inside.

In the new Playroom, doors slide open to create an outdoor arts and crafts playroom. One entire exterior wall of Trespa panels becomes a canvas or easel for any artist at work.

Landscape Architect: Sasha Tarnopolsky, Dry Design, Los Angeles CA, (323) 954-9084 ext. 822, www.drydesign.com

Lighting: Kim Bedrosian, Los Angeles CA, (323) 845-9425, bedro@earthlink.net

Glazer Residence

Glazer Residence
Malibu, CA
New Construction: 7,300 s.f.
Date completed: 1998

This oceanfront estate spans 11,400 s.f. atop a lush Malibu hillside. The clients, both clinical psychologists, wanted the home to highlight the surrounding natural beauty and proximity to the Pacific Ocean. The modern design utilized clean lines and common spaces with high ceilings that open up to one another for an effortless flow of space. The use of full height windows and large skylights on the second floor bring plenty of natural light in.

Cozen Architecture + Lighting collaborated with Pierre Senechal for the Interiors which incorporate natural materials and pieces to complement the residence’s occupation in the landscape. Collaboration with Jonathan Spears of Sage Design Studios for the landscape architecture kept close consideration of the existing landscape while also choosing a plant palette that would accentuate the residence’s overall presence.

Landscape Architect: Johnathan Spears, Sage Design Studios
Interior Designer: Pierre Senechal, InStyle Interiors & Design
Contractor: Ross Wood, West Hill Construction

Berman Residence

Berman Residence Remodel
Manhattan Beach, CA 90266
Square footage: 1,965 s.f.
Date Completed: In Progress

Shearin Residence

Shearin Residence Remodel
Manhattan Beach, CA 90266
Square footage: 4,503 s.f.
Date Completed: In progress

Springboard Vacations

Springboard Vacations
Redondo Beach, CA 90278

Date Completed: In progress

Drai's On the Strip

Drai's on the Strip
Las Vegas, NV
Remodeled Area: Approx. 14,200 s.f.
Date completed: 1997

The site is located in the Lower Level of the Barbary Coast Hotel. The existing space was previously occupied by a McDonalds. The concept for the bar area of Drai’s on the Strip was to create a Living Room environment. The room is surrounded by a library of books and framed art. Luxurious sofas and armchairs are filled with pillows. The restaurant area was designed to accommodate private dining and large parties. Drai’s on the Strip was voted Most Romantic Restaurant –Gourmet Magazine, A Top 5 Restaurant – Zagat survey and Best Restaurant in Las Vegas 1999-2000-2001 – Nevada Hotel Concierge Association.

Interior Designer: Chris Barrett Design, Santa Monica CA, (310) 586-0773,
Chris@ChrisBarrettDesign.com

Beach House

BEACH HOUSE

Malibu, CA
Size: 4,926 s.f.
2003

This 3.2 acre site is located on the bluffs of North Malibu. The existing residence was a Polynesian style. The North side of the house had settled considerably and had mold contamination.

The concept began as a French Farmhouse creating a patina from the passage of time. The varied roof shapes create a village against the dramatic landscape. Each roof is specified with slightly different tile colors to enhance the layering. Stone walls and exterior plaster walls are intertwined. Although much of the footprint is intact, the layout was completely re-organized to allow for a better flow. Natural light pours in through direct and indirect paths. Mystery and drama are encountered entering the private, shaded Entrada, then the stone walled Foyer and finally, as you turn the corner towards the Living Room the panoramic view of Ocean and Beach surround you. A sense of privacy is created beyond in a secret garden.

CREDITS:

Structural Engineer: Ken Niver
Niver Engineering
Los Angeles CA, (310) 443-8677.

Interior Design: Lynne Miyake
Miyake Interiors
Culver City CA, (310) 623-4075.

Landscape Architect: Randy Garver
Ojai CA, (805) 646-7134.

Contractor: Albino Martinez, Albino Construction
Pacific Palisades CA, (310) 454-9908

Harry Ross Industries

Los Angeles Fashion Building
Los Angeles, CA
Remodeled Area: 33,000 s.f.
Date completed: 1997

This retail and food court was updated with a very restricted budget. Cozen architecture created a clean, consistent façade through glazing, equal bays and signage. Cozen received a District Improvement Award for this project in 1997.

Contractor:
West Hills Construction

Hecker Residence

HECKER RESIDENCE

Hidden Hills, CA
Size: 4,800 s.f.
Date completed:

The Hecker residence is located in Hidden Hills, CA. Bruce Hecker is one of the largest Hollywood caterers for private celebrity parties and film locations. The site is a rural chaparral landscape with horse stables situated in a very upscale, private community. Only 25 minutes from Hollywood, this setting is a haven for many movie professionals with families. This community has a very stringent planning code and therefore, the homes generally look alike. We were able to convince the architectural review board to allow this modern home through our use of materials such as clear cedar siding, stacked stone and wood planked decks. The architectural design included a new Entry, commercial Kitchen and Master Suite, as well as updating the exterior facade and new terraces. The existing entry was very low and uninviting at 7'. We were asked to raise the front door and let in some natural light. The existing Kitchen and Master suite were very dark and outdated.

We wanted the architecture to converse with the topography and tranquility of the site. A Zen like entrance is pryed open with a reverse roof slope lifting upward towards the hillside. This dramatic entry allows natural light to flow throughout the interior Foyer. The angled columns create a floating canopy as you descend from the terrain into the man made structure.

The client requested a professional grade Kitchen large enough to entertain in while cooking. The appliances included a Traulsen refrigerator and freezer, a 60" Wolf, 6-burner range and double-oven, a filtered-water spigot at the range, a Fisher Paykel 2-drawer dishwasher, and an over-sized custom farmhouse sink carved from soapstone. The countertop is soapstone and the backsplash is handmade French tile from Compass.

The new exterior wraps the entire 4,800 s.f. home and completely transforms the appearance from an out-dated 1970's house into a modern home that better suits the client's lifestyle. The design accommodates entertaining large and small groups.

Cozen Architecture worked with interior designer Chris Barrett Design, Inc. and New Leaf Landscape Architects on this project.

CREDITS:

Structural Engineer: Bob Onishi, Murashige & Onishi
Venice CA, (310) 390-3411.

Interior design: Chris Barrett
Santa Monica CA, (310) 586-0773.

Landscape: New Leaf Landscaping
Agoura CA, (818) 597-4810. .

Photo: Benny Chan

MPG Car Rental

MPG Car Rental
2423 Lincoln Blvd.
Venice, CA 90291
Square footage: 1,157 s.f.
Date Completed: March 2002.

New construction of a car rental company. Located on the busy commercial corridor of Lincoln in Venice Beach, this lot lies within the Venice corridor jurisdiction and had many planning restrictions to overcome. The image is upscale, modern and clean. The flow required easy and fast car pick up, drop off and car checking areas. Materials used include metal cladding (Una-Clad), exposed concrete masonry block walls (rough and smooth blocks used to create a pattern), slate and colored plywood.

Structural Engineer: Bob Onishi, Murashige & Onishi
Venice CA, (310) 390-3411

Project Supplier: Fin Color Plywood Co.
Venice CA, (310) 396-9991
www.fincolorply.com

Contractor: Torkian Construction
Los Angeles CA, (310) 478-0666

Landscape Architect: Yael Lir, ASLA,
Pasadena CA, (626) 796-3118

Photographer: Michael Garland

Zilber Pool House

ZILBER POOL HOUSE
AND HOUSE RESTORATION

Beverly Hills, CA
Size: 1,650 s.f.
Date completed: 2003

The main house designed in the Regency Style by the respected local architect, Paul Williams, was restored to its original appearance. The pool house addition maintains the style of the main house and compliments its detailing and character.

Paul Williams, in an interview in 1970, related that "the background of a home should be subtle-the guests and host and hostess should provide the color." The design of the pool house reaffirms this design concept as well as embracing Southern California climate and lifestyle. The entertainment room and guest suite (for their parents’ extended visits from Europe) offer visitors an active relationship with the pool and main house without forgoing the privacy required.

The pool house was designed to recall the clients’ childhood memories of vacationing in the Deauville area of France. The pool, bath, dressing room, and guest suite are elegantly decorated to ensure that the guests feel welcome and comfortable.

CREDITS:

Landscape: New Leaf Landscaping (Colleen Holmes)

Interior Design: Abbott Kras Architecture Interiors (Jennie Abbott)

Contractor: Wilson Construction (Jeff Wilson)

Structural: Murashige & Onishi (Bob Onishi)

Photography: Tim Street Porter

Rouse Residence

Rouse Residence
Beverly Hills, CA

Date completed: 2011

This contemporary Beverly Hills residence is located in the hills above Los Angeles, California. A pathway with water and sculpture leads you to the main entrance. Lighting accentuates the architectural elements at night and provides lighting scenes allowing the owner to enjoy a quiet evening or dramatically light an event. We worked closely with the Interior Designer, Troy Adams, accentuating his unique design and custom cabinetry.

Throughout the residence an international collection of sculpture and painting is illuminated with state of the art technology. The ancient Cambodian sculpture in the center of the house is lit as the focal point and viewed from all angles. In the Living Room the textured wall is grazed from above creating a dramatic effect at the indoor/outdoor fireplace. The stair treads are lit from below exaggerating the floating elements. Upstairs in the Master Suite the lighting heightens the sensual materials and design elements created by the Interior Designer.

The continuous choice of detail coordinated through the design and lighting makes this residence a procession of events to experience.

Interior Designer: Troy Adams Design, West Hollywood, CA

Bernstein Residence

Bernstein Residence
Manhattan Beach, CA
Size: 1,400 s.f.
Construction Cost: $105/s.f.
Date completed: July 2001

Situated on a relatively small (50'x 93') lot, the original post-war home was 1,400 sq. ft. With the addition/remodel, the living space has been expanded to 3,400 sq. ft, including 5 bedrooms and a studio. The parti diagram consists of two distinct volumes being held together by a cord. One volume being a wedge, the other a box. The cord is the open stair landing at the second level. Within this concept the zoning is defined.
Public spaces are at the main level. Separation of areas is subtly implied while still keeping the openness of the owner's informal lifestyle. This separation is done through a variety of ceiling treatments and heights. Although the main level flows openly, small intimate niches are carved to create a retreat. Many rooms below and above have dual uses, therefore, requiring less square footage.

The detailing utilizes a variety of materials including wood, carbon steel, bamboo, stainless steel, glass and plastic. Eliminating the need for any artificial lighting throughout the day.

The real challenge to this design was the budget restraint and the need to maximize square footage. The design and specifications were constantly aimed to accommodate this restrictive budget and was built for $105/s.f.

Designed for a blended family with four children living within a limited space, the plan is a procession of volumes and uses. A soft curve invites the visitor into a 19' high gallery. One wall is washed with light from a row of skylights. The family room/living space has a ceiling with exposed trusses and is divided into two separate "rooms";one open area with volume space, glass, and entertainment area, and another with a 9' flat ceiling to work as a playroom within direct view of the kitchen. In addition, there is a recessed window seat for a private hide-away. Similar to the family room/living area, the dining room and kitchen represent a single area separated by an exposed moment frame.

In the Foyer an open staircase follows the curved wall transitioning to the second floor. This innovative, yet inexpensive staircase brings together many of the materials used throughout the house –Douglas Fir, iron, sandblasted plastic sheeting, stainless steel bolts. The open stair landing at the upper level, or cord, connects the private wings and utilizes this otherwise dead space as a library viewed from below.

The curve is carried up from the entry below and splits the second level into two wings; children's and master. The master wing includes sliding French doors to a European balcony. In the master bath, the curved wall shapes the space and natural light pours in from skylights and windows of sandblasted glass, eliminating the need for drapery. An old fashioned freestanding tub is framed by the curved wall. The children's wing includes three distinct bedrooms, one with a closet door shaped as a barn door that slides away to expose a built-in desk.

Lipscomb Residence

Lipscomb Residence

24334 Long Valley Road
Hidden Hills, CA 91302
Square footage: 686 s.f.
Date completed: 2000

A new second story wing was added to accommodate this growing family. This wing includes a child’s room, bath and play room.

This second story addition is the first part of the residence seen from the long driveway. We chose to create an octagonal playroom to create drama inside and out. The skylights at the octagon create a playful light filled room.

CREDITS:

Interior designer: Maria Paul, J & H Interiors
Arcadia CA, (626) 282-0344.

Contractor: Summit Construction
Sherman Oaks CA, (818) 789-5652.

Photographer: Oleg Korbyn